Let’s encrypt SSL certificaat
Een SSL certificaat: sinds de nieuwe AVG wet die in 2018 van kracht is gegaan heeft bijna iedereen er al wel eens van gehoord. Wat houdt een SSL certificaat nu precies in hoor ik je vragen. Kort uitgelegd zorgt een SSL certificaat ervoor dat alle gegevens die bezoekers achterlaten op je website veilig over het internet gaan. Hierdoor kan niemand zomaar bij deze persoonlijke gegevens komen. Toen de wet van kracht ging heeft Google meteen gezorgd dat het duidelijk zichtbaar is of jouw website wel of geen SSL certificaat heeft door middel van een slotje in de url balk.
Let’s encrypt SSL certificaat
Er zijn meerdere vormen van een SSL certificaat te krijgen. De meesten moeten door een expert geïnstalleerd worden waardoor de kosten soms best hoog liggen. Er bestaat ook een zogenaamd Let’s encrypt SSL certificaat. Dit is een gratis versie van het certificaat. Nu hoor ik je denken waarom zou ik veel geld gaan betalen voor een certificaat als het ook gewoon gratis kan? Nou aan dat gratis SSLcertificaat zitten toch een hoop nadelen. Wij van Webkracht9 zullen dan ook nooit een gratis SSL certificaat gebruiken en wel om de volgende redenen:
Geldigheidsduur
Bij een Let’s encrypt SSL certificaat moet er elke 3 maanden verlengd worden. Dit is in tegenstelling van een betaald SSL certificaat, die 1 jaar geldig is, behoorlijk tijdrovend. Vaak wordt dit dan ook na een lange tijd vergeten en dan is al het werk van de afgelopen tijd voor niks geweest en gaan de gegevens weer onveilig over het internet. Ondertussen zijn er wel gratis SSL certificaten ontwikkeld waarbij dit automatisch gaat.
Controle
Met een gratis Let’s encrypt SSL certificaat wordt er weliswaar een veilige verbinding gemaakt, maar er wordt niet gecontroleerd op de identiteit van de aanvrager. Dit bevestigt daarom niet dat de aanvrager legitiem is en geeft ruimte voor hackers.
Nieuwe browser
Het Let’s encrypt SSL certificaat wordt alleen herkend door nieuwere browsers. Als je dus gebruik maakt van een verouderde browser zal het certificaat gewoonweg niet herkend worden. Dit kan vooral gebeuren bij Windows XP of een toepassing gebaseerd op Java.
Meerdere domeinen niet mogelijk
Bij het gratis Let’s encrypt SSL certificaat is het niet mogelijk om meerdere domeinen onder dat ene certificaat te zetten. Dit is met een betaald SSL certificaat wel mogelijk wat het voor grotere ondernemingen of mensen met meerdere domeinen interessanter maakt.
Verzekerd
Misschien wel de belangrijkste reden om te kiezen voor een betrouwbaar SSL certificaat. Bij een betaald certificaat ben je, in het geval dat iemand een claim bij je neerlegt, verzekerd voor €100.000. Dit is niet het geval bij een Let’s encrypt SSL certificaat wat je dan je bedrijf kan kosten.
Wij van Webkracht9 vinden dat er te veel nadelen hangen aan een gratis Let’s encrypt SSL certificaat. Omdat wij alleen het beste willen leveren zullen wij altijd gebruik maken van een betrouwbaar certificaat zodat alle gegevens die onze klanten nodig hebben ook beveiligd zullen blijven. En omdat je bij ons een abonnement afsluit zijn ook de kosten voor het SSL certificaat uitgespreid over de 2 jaar. Dit houdt de kosten lager waardoor je beter en veiliger uit bent.